De herfst trekt je in je leven!

De herfst, een seizoen van verandering. Een turbulent seizoen dat zo voelbaar is in de natuur. De natuur die met het wisselen van elk seizoen ons elke keer eraan herinnert dat verandering nodig is en niet te ontkomen. De natuur laat het ons ervaren via de alsmaar donker wordende avonden, via de koudere lucht, regen, wind en stormen. We voelen hoe het buiten tekeer kan gaan en tevens voelen we dat in onze lichamen en onze gedachten.

We voelen ons meer kwetsbaar, gaan meer naar binnen en zoeken het comfort van onze huizen op, op zoek naar de knusheid en gezelligheid. Maar vaak merken we ook een stuk ongemak, verdriet en onrust. Een stuk in ons dat nog niet wil veranderen, dat juist zo wil genieten van de lange dagen en hoge energie van de zomer. Een stuk van ons dat wellicht onbewust geen zin heeft in verandering

Maar alles is in beweging en de herfst geeft ons de kans om ons opnieuw te (her)ontdekken.

Het mooiste van de herfst zijn de bladeren aan de bomen die van kleur veranderen. De herfst bladeren veranderingen van kleur, terug naar hun natuurlijk staat van zijn. Terwijl de boom zich klaar maakt voor zijn winterslaap en de energie terug trekt in de stam en wortelen. Verlaat het groen, chlorophyll, de bladeren en laat de boom zijn ware aard zien. Stralend en vol kleur, laat de boom zijn vruchten (eikels, kastanjes, beukennootjes etc) vallen en staat het krachtig door weer en wind.

breath deep

De herfst vraagt ons, ons masker af te zetten en onze ware aard te laten zien. De herfst vraagt ons om te zijn wie we werkelijk zien. De herfst wil dat we dat wat niet meer bij ons hoort laten gaan, alle dromen, wensen en ideeen die we hadden voor even laat vallen om weer tot ons ware zelf te komen.

Maar de herfst geeft ook dualiteit. Waar het aan de ene kant loslaat, geeft het ons aan de andere kant de oogst. De oogst van een lente en zomer hard werken. De oogst van al onze dromen, wensen en ideeen die wel zijn begonnen en wellicht zijn uitgekomen. De oogst van abundance, overvloed en dankbaarheid.

 

Het voelen van deze tweesprong is niet een van angst, maar juist een van vertrouwen. Vertrouwen dat als je gaat veranderen , je ook gaat voelen hoe fantastisch je leven eigenlijk is.

De herfst is dus niet alleen maar loslaten en niks meer doen, nee het is daarom ook juist een nieuw begin. Het nieuwe schooljaar is begonnen, je werk is na je zomer weer gestart, je gaat weer sporten en nieuwe warme thuis avonden gaan beginnen.

Een tocht naar binnen is gestart.

De tocht naar binnen om te voelen wat jij wilt, waar jij van binnen van gaat stralen, waar je hart sneller van gaat kloppen of waar je buik vol vlinders van gaat kriebelen.

Even terug naar onze boom, die eikels of kastanjes die vallen zijn super belangrijk. Dit zijn de zaadjes die nu al gepland worden om in onze volgende lente en nieuwe krachtige boom te worden. Die vol energie en pracht gaat groeien en bloeien.

Loslaten is dus niet falen, stilstand of lui zijn. Juist niet! In het loslaten geef jij jezelf weer energie, toestemming om van binnenuit te groeien en juist te gaan bloeien in de gebieden waar jij zo blij van word.

Dus geef jezelf deze herfst de toestemming om het rustiger aan te doen, minder door te pushen en quality time met jezelf door te brengen.

Een mooi ritueel: Wandelen

Ga de komende herfst maanden eens meer naar buiten om te wandelen. Ga naar een bos vol bomen die al zijn kleuren laat zien. Zoek op de grond naar alle gevallen vruchten. Vind de dieren die gebruik van de herfst maken om een winter voorraad aan te leggen. Voel hoe de natuur aan het leven is. Voel dat je leeft.

En terwijl je wandelt stel jezelf de volgende vragen:

 • Hoe loop ik door mijn leven?
 • Bewandel ik mijn pad of dat van mijn omgeving?
 • Ren ik door mijn dagen of mag het ook stap voor stap?

Neem misschien wat natuur mee naar huis voor een herfst schaal, zodat je je van binnen kunt herinneren dat ook jij een stuk natuur bent.

Verwen rituelen voor je herfst zijn:

 1. Tijd plannen voor jou alleen
 2. Kaarsen aansteken
 3. Avondje in bad
 4. Lees een inspirerend boek
 5. Plan een avond met je liefste mensen
 6. Sauna dagje
 7. Massages
 8. Wandelen
 9. Een dagboek beginnen
 10. Heerlijk koken voor jezelf