Gezondheid begint in je darmen,
Hoe voel jij je?

Je hele leven eet je al, eigenlijk vanaf het moment dat je word geboren. Je spijsvertering systeem mag gelijk aan de slag. Maar sta jij er eigenlijk wel eens bij stil hoeveel eten het jaarlijks verwerkt? En heb jij er wel eens over nagedacht wat jou darmen vinden van al dat eten dat het moet verteren?

Eten is in onze huidige maatschappij vooral iets geworden wat makkelijk moet zijn, snel op tafel kan staan en onze sociale gezelligheid nog gezelliger maakt. Eten is meer iets dat moet gebeuren i.p.v. een moment waarop jij bewust tijd voor jezelf vrij maakt en ervoor zorgt dat jou lijf de hoognodige vitamines, mineralen en bouwstoffen krijgt.

gezonde darmen

Dus ben jij jezelf aan het vullen of aan het voeden?

Mag ik je een verhaal vertellen:

Het lichaam en al zijn organen hadden een vergadering. Het hoofd vertelde aan het lichaam, Ik ben vanaf nu baas. Ik stuur het hele lichaam aan, denk voor jullie en verwerk je buitenwereld.
Nee hoor zei de maag, Ik ben de baas. Ik verteer al het eten en zorg dat jij en het lichaam daarom energie hebben.
Nee zei de lever, ik ben de baas. Ik houd het bloed schoon, haal afvalstoffen uit het lichaam en heb wel meer dan 500 functies.
Nee zei het bloed, ik ben de baas. Ik transporteer zuurstof door het lichaam, zonder mij zou alles vervuilen.
Ho Ho zeiden de darmen en anus, wij zijn de baas! Wij zijn verantwoordelijk voor afval verwijdering

Het hele lichaam lachte de darmen uit. Jij de baas? hahaha! jij verwerkt alleen maar shit!

Geïrriteerd stopte de darmen gelijk met werken en de anus ging op slot. Er kwam wel eten binnen, maar niks werd verwerkt. Na 2 weken zaten de darmen vol ontlasting, de maag kon niks meer verwerken en werd zuur, het bloed zat vol afvalstoffen, de lever werkte overuren en het hoofd voelde zich zo suf, vol hoofdpijn en kon niet helder meer denken. Het hele lichaam had geen energie meer.

Zo zeiden de darmen en de anus, wie is nu de baas?

Het moraal van het verhaal? The ass hole is usually in charge.

Snap jij hem? De laatste zin moet wel in het engels want in het Nederlands hebben wij geen goed word en omschrijving qua lichaamsdeel en persoonlijkheid voor “ass hole”.

Dus als je darmen en afval eliminatie niet goed functioneren dan heeft dat direct impact op je hele lichaam en humeur. Zo vaak word er gekeken naar de pijntjes, kwaaltjes en depressies die elders in het lichaam optreden en vaak worden deze niet in verband gebracht met de gezondheid van je darmen.

Dus voel zo eens bij jou zelf; zijn jou darmen zacht, soepel en verloopt de spijsvertering zonder klachten als opgeblazen gevoel of winderigheid? Of is dit juist meestal wel het geval en voel je irritatie, pijn, constipatie of diarree? Misschien ben je wel bekend met IBS of  ziekte van chrohns. Heb je last van stemmingswisselingen, neerslachtigheid of depressie? Heb je te maken met ziekten elders in het lichaam?

Zo ja, ga dan eens op bezoek bij je darmen. Je darmen reinigen en darmflora weer optimaliseren zal je op een hele korte termijn grote veranderingen laten voelen.

Wil jij meer tips voor gezonde darmen? klik hier!