Amandelmelk

Als je eenmaal je eigen amandel melk maakt, wil je niet meer anders. Het is echt super makkelijk en maar 5 min werk om het te maken. Het enigste waar je even aan moet denken s om je amandelen min 8 uur in water te zetten om te weken. Hier door begint het kiem proces ook waardoor je het fytinezuur uit de amandel haalt.

Als basis recept hebt je maar 2 ingrediënten nodig: Amandelen en water.

Maar thuis drinken wij hem ook graag met iets meer smaak en voegen er nog een dadel, wat vanille en een klein snufje Keltisch zeezout toe.

Het enigste wat je eigenlijk wil onthouden is dat je 1 deel amandelen nodig hebt op 3 of 4 delen water. zo kun je altijd je eigen hoeveelheid maken. Bijvoorbeeld een glas van 250 ml maakt uiteindelijk zo 1 liter melk. Kies dus een glas, beker of kom als maatbeker en kijk hoeveel je nodig hebt voor je gezin. De amandelmelk wil je wel zo vers mogelijk drinken, dus maak niet teveel vooruit.

Het recept dat ik graag gebruik:

1 kop amanIMG_1896delen (min 8 uur geweekt)
3 koppen water
2 dadels
1 vanille stokje of 1 theelepel vanille essence
snufje keltisch zeezout of himalaya zout

Optioneel extra: appel, snufje kaneel of maca

 

 

Week eerst je amandelen.Ik zet thuis ‘s avonds voor het slapen de amandelen in een bakje water. Bij het opstaan zijn ze klaar voor gebruik. Zeef de amandelen en doe ze met 1 kop water in een high speed blender en pureer tot kleine stukjes. Voeg de dadels en overige ingrediënten toe, ook het overige  water en pureer tot een egale gladde massa. Je mag geen stukjes dadels meer horen rond vliegen.

Nu gebruik je of een noten melk zak, een nieuwe panty of gewoon een zeef boven grote kom. En giet je amandelmelk hier in. In de zak of panty knijp je net zo lang door tot er geen melk meer uit komt en als je een zeef gebruikt druk je met een lepel zachtjes tegen de pulp net zolang er geen vocht meer door komt. Zorg wel dat bij een zeef dat je niet te hard drukt, want dan kan je melk ook wat korrelig van worden. Wat natuurlijk helemaal niet erg!

Extra verwennerij? 
wat heerlijk is als avond drankje voor het slapen gaan is om er nog een appel doorheen te pureren en wat specerijen als kaneel, kardemom of maca toe te voegen. mmmmmm sweet dreams!