Microbioom:

Wist je dat je ongeveer 1,5kg bacteriën, virussen, schimmels, gisten en parasieten met je meedraagt?  En dat je deze o.a. op je huid, in je holtes en in buik vind? De verzamelnaam voor al deze beestjes samen noemen we het microbioom en 99% hiervan bevind zich in jou buik.

Het grootste gedeelte aan microbioom bevind zich in jouw spijsvertering en dan met name in de dikke darm. In de dikke darm wonen biljoenen bacteriën van wel 150 verschillende soorten. Een gezond darmmicrobioom bevat veel bacteriën van veel verschillende soorten. Welke bacteriën er aanwezig zijn is per persoon weer verschillend en is ook sterk afhankelijk van het dieet en lifestyle.

Je darmmicrobioom is uniek, zo uniek als een vingerafdruk.

Wat doet je (gezonde) darm microbioom?

  • Weerstand: Je spijsvertering samen met je darmmicrobioom is onderdeel van de eerstelijns verdediging voor je weerstand en immuunsysteem. Het heeft een groot “leger” aan bacteriën klaar staan ter ondersteuning van je weerstand en traint je lichaam om de goede bacteriën met rust te laten en slechte bacteriën, virussen of andere potentiële ziekteverwekkers aan te vallen en te elimineren.
  • Vertering: Darmbacteriën breken vezels en ander niet volledig verteerde bestanddelen uit onze voeding af en helpen daarmee met de vertering van de voeding die we tot ons nemen.
  • Beschermt darmwand: De cellen van de darmwand liggen dicht tegen elkaar aan en zijn bedekt met een laagje slijm. Samen beschermen ze de darmwand en zorgen ze ervoor dat er geen voedselresten, afvalstoffen of andere parasieten bijvoorbeeld door kunnen naar de rest van het lichaam.
  • Darmbeweging: De bacteriën scheiden stofjes af die de zenuwen in de darm weer prikkelen en stimuleren. Deze zenuwprikkels worden weer doorgegeven aan de hersenen en darmspieren. De darmspieren gaan vervolgens samentrekken waardoor er peristaltische bewegingen ontstaan.
  • Verzadiging: Het darmmicrobioom verteld ons wanneer we vol zitten en genoeg gegeten hebben.  Dit gebeurd zodra er voedsel in onze darmen komt, het is daarom belangrijk om langzaam en met aandacht te eten.

Darmmicrobioom

Wat heeft invloed op je darmmicrobioom?

Het is belangrijk om ons microbioom te helpen om in balans te blijven. Balans betekent een goede verhouding tussen je goede en schadelijke darmbacteriën. Dit doe je door goed voor je goede darmbacteriën te zorgen. Dit word beïnvloed door o.a.

  • Voeding: Wat je eet en wellicht juist niet eet. Pre-biotische en pro -biotische voeding zijn heel belangrijk.
  • Genen: Sommige genen helpen bij de groei en overleving van goede bacteriën. Dit doen ze door de aanmaak van bepaalde stoffen te stimuleren. Andere genen beïnvloeden de werking van ons afweersysteem. Daardoor bepalen deze genen of het afweersysteem een bacterie aanvalt of niet.
  • Leefstijl: Denk hierbij aan het plezier / stress dat hier uit gehaald word uit o.a. je sociale leven, de contacten met mensen om je heen, hoe is je werk omgeving , sport en beweeg je genoeg?
  • Omgeving: Leef je in een stad of op het platteland? De hygiëne speelt hierbij een belangrijk rol. Onderzoek heeft aangetoond dat mensen die op het platteland / buiten gebeid wonen meer in aanraking komen met verschillende natuurlijke bacteriën die bijdragen aan de diversiteit van onze eigen positieve microbioom en daarmee onze natuurlijke weerstand verhogen.
  • Medicijn gebruik: Geneesmiddelen hebben invloed op de aanwezigheid en hoeveelheid bacteriën in onze darmen. Een antibiotica kuur is hier een goed voorbeeld van. Antibiotica richt zich op het doden van schadelijke bacteriën, prachtig, maar helaas worden er ook veel goede bacteriën gedood. Hierdoor raakt de darmflora verstoord en uit balans, dit kan zich herstellen, maar kan meestal wel wat hulp gebruiken om weer in balans te komen.

Wil jij meer lezen over darmtherapie en onderzoeken?

Voeding voor balans:

Voeding voor onze goede darmbacteriën heet prebiotica (dit zijn vezels). Middelen of supplementen die goede bacteriën bevatten, heten probiotica.

Vezelrijke Voeding (prebiotica)

Vezels zijn de belangrijkste voedingsbron van voor de goede darmbacteriën. Ze zijn belangrijke voor hun groei en functioneren. Er zijn verschillende soorten vezels, met elk een andere werking in onze darmen; de fermeenteerbare en de niet-fermenteerbare vezels. Prebiotica zijn fermenteerbare vezels. We noemen deze vezels zo omdat bacteriën deze vezels kunnen afbreken (fermentatie). Niet-fermenteerbare vezels worden niet door bacteriën afgebroken en verlaten het lichaam intact (ze spelen wel een rol bij de ontlasting).

De bacteriën breken niet-fermenteerbare vezels niet af. Deze vezels verlaten de darm min of meer onaangeroerd. De niet-fermenteerbare vezels zijn een soort spons doordat ze vocht vasthouden. Zo zorgen ze voor een soepele stoelgang en dragen bij aan een langdurig verzadigd gevoel. Het is belangrijk dat je van beide soorten vezels voldoende binnenkrijgt. Dit doe je onder andere door lekker vezelrijk en gevarieerd te eten.

Waar zitten vezels in?

Vezels komen voor in plantaardige voedingsmiddelen, zoals volkorenproducten, groente, fruit en noten. De dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vezels is voor vrouwen 30 gram per dag, voor mannen is dit 40 gram per dag. 

Probiotica

Probiotica zijn goede darmbacteriën. Deze kunnen bijdragen aan de balans van het microbioom. Wanneer het microbioom uit balans is, kunnen er klachten ontstaan. Om de balans te herstellen kunnen we onze goede bacteriën aanvullen. Probiotica kunnen daar een handje bij helpen. De meeste probiotica zijn mengsels van verschillende bacteriesoorten. Probiotica zijn verkrijgbaar bij de drogist als pillen, capsules, poeders of drankjes. Ook kun je producten kopen die van nature goede bacteriën bevatten, zoals yoghurt en andere zuivelproducten. Het is aan te raden om probiotica minstens 4 weken achter elkaar te gebruiken om te kijken of het effect heeft. Het gebruik van probiotica door gezonde mensen is veilig